Univerzální kuchařský nůž Mikov Martfrost 14 cm - limitovaná edice v dárkovém balení Limitovaná edice nožů Mikov zakalených metodou Martfrost! Ocel zakalená touto metodou má vyšší tvrdost a odolnost proti opotřebení. Univerzální kuchařský nůž má 14 cm dlouhou čepel z kvalitní nerezové oceli 420 o tvrdosti 55-58 HRC. Rukojeť nože je vyrobena z vysoce odolného plastu a má ergonomický tvar pro pohodlný úchop. Nůž je dodáván v dárkové kazetě. Nože zakalené metodou Martfrost vyráběla firma Mikov ještě... Celý popis

Koupit za 221 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Univerzální kuchařský nůž Mikov Martfrost 14 cm - limitovaná edice v dárkovém balení
Limitovaná edice nožů Mikov zakalených metodou Martfrost! Ocel zakalená touto metodou má vyšší tvrdost a odolnost proti opotřebení. Univerzální kuchařský nůž má 14 cm dlouhou čepel z kvalitní nerezové oceli 420 o tvrdosti 55-58 HRC. Rukojeť nože je vyrobena z vysoce odolného plastu a má ergonomický tvar pro pohodlný úchop. Nůž je dodáván v dárkové kazetě.
Nože zakalené metodou Martfrost vyráběla firma Mikov ještě do devadesátých let 20. století. I když dnes jsou již na trhu běžně dostupné oceli, které dosahují stejných nebo i lepších vlastností, přesto se pro mnoho lidí staly tyto nože takřka legendou. K připomenutí této slavné kapitoly nožířské výroby firma Mikov uvádí na trh limitovanou sérii nožů zakalených právě metodou Martfrost.
Martfrost je obchodní pojmenování technologie vycházející z československého patentu na kalení oceli, který byl pod číslem 119692 udělen v roce 1966. Jeho autorem byl významný český metalurg Jaroslav Jech. Čepel nože se podle něj kalí tak, že je po ohřevu na kalící teplotu 1050° - 1100°C ochlazena během několika vteřin ve vodě na teplotu 250°- 300°C a ihned přenesena do zmrazovací lázně. Dosažená tvrdost je až o 5 i více jednotek HRC vyšší než při běžném způsobu kalení. Takto zakalená ocel má pak nejen vysokou tvrdost, ale navíc se výrazně posílí i její odolnost proti opotřebení, tzv. abrazivzdornost. Získá velmi jemnou strukturu, která prodlužuje trvanlivost ostří a nůž má i větší pružnost a houževnatost.
Samotný obchodní název Martfrost vznikl složením dvou slov, které tento postup charakterizovaly. Mart znamená martenzit, což je vysoce tvrdý a pevný, přesycený tuhý roztok uhlíku v železe, který vzniká při kalení rychlým podchlazením. Frost je anglicky mráz. Do doby, než Mikov tento způsob kalení zavedl, se nože vyráběly pouze z uhlíkové oceli AJ5 dodávané SONP Kladno. Tato ocel však pro čepele neměla optimální vlastnosti. Ty získala právě zakalením metodou Martfrost. Zavedení kalení metodou Martfrost do praxe bylo příkladem kreativity a invence techniků nožířské firmy Mikov v dobách hlubokého socialismu, kteří do výroby okamžitě aplikovali nejnovější technologické postupy.
Vlastnosti nože Mikov Martfrost:

Materiál čepele: nerezová ocel 420, 55-58 HRC
Materiál střenky: kvalitní plast
Délka celého nože: 270 mm
Délka čepele: 140 mm
Šířka čepele: 33 mm
Hmotnost nože: 70 g
Pouzdro: dárková kazeta s magnetem

 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Tescoma
Barva černá
Materiál rukojeti plast